Wednesday, August 18, 2010

Heat buffer tanks and boiler roughed-in.

Millwright work is done.  Moving on to plumbing, electrical, and controls.

Portable work-bench with vise.

No stooping to tend firebox or ash chamber.

Tank pedestals for three 250 gallon (obviously) used former propane tanks.  Thee-inch thick high-density Styrofoam.  Supposedly good for 70 psi loading, I'm only asking for 25 psi.

Still missing the two pieces that will complete the boiler recirculation loop.  Lower two pumps are both return water injection pumps that will be controlled in stages to maintain minimum return temperature.

Near-boiler piping detail.  Closest pipe going nowhere will be return to buffer tanks from system loads.

Slab and shell

84-Lumber provided trusses according to exact slope, span, overhang,
and snow-load specified.

Brick-nogging removed.
Rotted sill beam removed and replaced with blocking on top of
pressure-treated sill-plate.
Foundation repaired from 'fair' to 'adequate'.

Wide-base three-legged ladder is the way to go.

State highway right-of-way contour modification application drawings.

Had to submit drawings to State of New York to get permit to do excavation in the state right-of-way.  In case it's helpful to anyone these were adequate in my case.


Concrete apron left.  Lower interior level middle.  Cistern mezzanine right.  [Note 'brick nogging' exposed by removal of siding  in upper left corner of house wall.]

Cistern mezzanine

Piping leads to screening barrel, which distributes to pair
of 6500 liter tanks in near left corner of mezzanine.  Foundation is insulated grade-beam.  Two-inch foam is twelve inches vertical with two feet horizontal extending away from the structure, which is an approved method in the NY building code.

Downspout piping detail with tie-in for new roof of this structure.
Screening barrel detail.
[Small pipes are just-in-case conduits.]

20 September 2009, yet another in a series of fabulous
late-summer days that year.


Add woodshed to northwest corner of the house, which was built c. 1837.  Two goals:  add some useful non-living space to the house, and convert the formerly outer wall of the house into a quasi-interior wall so that the foundation, sill beam, and wall could be rehabilitated.